Ocet jabłkowy

Chociaż ocet jabłkowy jest coraz bardziej znany, wciąż mało osób posiada go w swojej kuchni. Wszystkich jego zalet nie sposób wymienić, możemy go używać wewnętrznie jak i zewnętrznie. W mojej kuchni obecny już od kilku lat, natomiast w tym roku po raz pierwszy przygotowuję go samodzielnie. Przepis podam na końcu wpisu.

Skład i wartości odżywcze

Ocet jabłkowy zawiera:

  • Składniki mineralne tj. magnez, wapń, potas, fosfor, sód
  • Witaminy z grupy B oraz witaminę C i E
  • Pektyny
  • Polifenole
  • Kwas octowy, cytrynowy, mlekowy

Właściwości zdrowotne

  • Działa hipoglikemicznie i zwiększa insulinowrażliwość. Wypicie octu przed posiłkiem również obniża indeks glikemiczny potrawy o 30%.
  • Wpływa pozytywnie lipidogram
  • Pobudza proces trawienia stymulując wytwarzanie soków i enzymów trawiennych
  • Stosowany przed posiłkiem poprawia wchłanianie składników odżywczych
  • Pomaga w walce z refluksem, z powodzeniem może zastąpić syntetyczne leki, więcej informacji tu https://dietetyk.rzeszow.pl/leki-na-refluks-lecza-czy-szkodza/
  • Dzięki zawartym kwasie octowym reguluje ciśnienie krwi
  • Działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo
  • Zmniejsza trądzik

Ocet w kosmetyce

Doskonale sprawdza się w pielęgnacji włosów. Zwiększa objętość włosów i nadaje im połysk oraz przeciwdziała ich wypadaniu. Bardzo dobrze sprawdza się też w pielęgnacji skóry trądzikowej oraz ze zmarszczkami jako tonik.

Jak stosować?

Ocet jabłkowy stosujemy wyłącznie po rozcieńczeniu z wodą. Na pół szklanki wody dodajemy 1 łyżkę octu jabłkowego i pijemy na 15-20 minut przed głównymi posiłkami.

Inne ciekawe zastosowaniu octu jabłkowego

  • Gdy boli Cie gardło możesz zrobić płukankę z dwóch łyżek octu jabłkowego i szklanki przegotowanej wody.
  • Jeśli masz brodawki możesz wypróbować okłady z octu. Namocz wacik w mieszkance octu i wody (na 2 porcje octu jabłkowego 1 porcja wody) i przyklej go plastrem do brodawki na całą noc. Powtarzaj aż do zniknięcia brodawki
  • Zostałeś ukąszony? Przetrzyj wacikiem namoczonym roztworem octu i wody w stosunku 1:1 swędzące i bolące miejsce.
  • Jeśli chcesz dokładnie oczyścić warzywa i owoce to przez 10 minut mocz je w wodzie z dodatkiem octu jabłkowego (1 łyżka stołowa na 4l wody), a następnie przez kolejne 10 minut w wodzie z dodatkiem 2-3 łyżek sody. Na koniec opłucz je w czystej wodzie.

Jak wybrać dobry ocet jabłkowy?

Powinien być niepasteryzowany i niefiltrowany. Najlepiej ekologiczny. Jeden z najpopularniejszych na naszym rynku jest Voelkel niemieckiej firmy Demeter, który spełnia powyższe wymagania. Można też przygotować ocet samodzielnie. Poniżej podaję przepis.

Jak zrobić samodzielnie?

Składniki:

2 kg jabłek ekologicznych

2 litry przegotowanej wody

100 ml dowolnego miodu

Przepis:

  1. Jabłka umyć, usunąć ogonki, pokroić na kawałki i przełożyć do dużego słoika z szerokim otworem
  2. Miód rozpuścić w wodzie i dolać do jabłek. Wody nie dolewać do pełna, zostawić 10 cm
  3. Słoik przykryć najlepiej pończochą i zostawić w ciepłym miejscu.
  4. Codziennie przez około 5 dni przemieszać całość kilka razy drewnianą łyżką. Jabłka muszą opaść na dno w przeciwnym razie mogą spleśnieć.
  5. Następnie odstawić słoik w ciemne i ciepłe miejsce na 4 tygodnie.
  6. Na koniec całość przecedzić i przelać do ciemnej butelki ze szkła.

Środki ostrożności i przeciwwskazania

Ocet jabłkowy jest przeciwwskazany dla osób z chorobą wrzodową oraz dla kobiet w ciąży i karmiących. Nie można również przesadzać z jego ilością, aby nie podrażnić błony śluzowej żołądka. Należy również pamiętać, że zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie może być stosowany tylko po rozcieńczeniu z wodą.